48:04 470
Knepp / Publisert 22. mai 2024

Trygt arbeidsliv og en mer profesjonell digital bransje

Hvis noe går galt på jobben, hvem kan du gå til, og hva slags støtte kan du få? I slutten av april ble digitalbransjen rystet av E24 sin sak om Sofie Staal, som opplevde seksuell trakassering på jobb og gjengjeldelse. 

Mange i bransjen vår har det trygt og godt på jobb. Men som Sofie opplevde, mangler deler av digitalbransjen et sterkt støtteapparat for dem som opplever seksuell trakassering, maktmisbruk eller gjengjeldelse.

Hvorfor er det slik, hva kan vi gjøre med det, og hva slags støtte er det folk trenger fra bransjen når de står i en krevende situasjon?

Vi diskuterer:
— Hva som skal til for å skape en trygg kultur
— Hvilke varslingsrutiner et selskap må
— Ansvaret som hviler på styret og ledelsen
— Hvilke plikter du har som kollega
— Hvilken rolle fagforeninger kan spille
— Hva bransjeforeninger kan gjøre
— Hvilke mekanismer bransjen vår mangler
— Selskapene som bygger en trygg og ryddig kultur — hva gjør de?
— Hvorfor trakassering undergraver evnen til å digitalisere
— Hvordan du kan gjøre digitalbransjen et tryggere sted å jobbe

Sofie Staal jobber i dag som UX lead i Innovasjon Norge. Hun har 8 års erfaring som designer og har også undervist i interaksjonsdesign på Høyskolen Kristiania.

Vi har vært i kontakt med Sofies tidligere arbeidsgiver, Shortcut, og de vil gjerne kommentere noen av uttalelsene i denne episoden. Administrerende direktør i Shortcut, Jonas Tovsen, sier til oss at det Sofies opplevde da hun var ansatt der er uakseptabelt. Det beklager vi. Han sier videre at de har jobbet med å få bukt med ukulturen og at de har viet store ressurser og mye oppmerksomhet på å håndtere problemstillingene Sofie og andre medarbeidere har pekt på. Shortcut-sjefen sier de har innført en rekke tiltak som skal senke terskelen for varsling og sikre at alle skal oppleve et trygt arbeidsmiljø. Han sier videre at det at sakene fra 2021/2022 nå har kommet frem i søkelyset igjen, er selvsagt ubehagelig for våre medarbeidere, men det er ingenting sammenliknet med det ubehaget vi dessverre vet at flere har følt på i Shortcut. Tovsen avslutter: Til dere har vi bare en ting å si - vi har ikke gjort en god nok jobb for å beskytte dere, og det beklager vi på det sterkeste.

Podkasten er ledet av Ann-Kristin Hansen, daglig leder i Kvesst, og Fredrik Matheson, Head of Design i det nordiske fornybarkonsernet Aneo, og leder av IxDA Oslo.

Knepp produseres av IxDA Oslo i samarbeid med Kampanje. Denne episoden er sponset av Yggdrasilkonferansen.

🔸 Lytt og abonner på Knepp i Spotify →
https://open.spotify.com/show/6gtBZTh8ummtqYTK5k7Q0O
🔸 Lytt og abonner på Knepp i Apple →
https://podcasts.apple.com/us/podcast/knepp/id1674141932

Abonner